Nieuws

Inhuldiging van het tweede Thomashuis in België

Bron: PERSBERICHT INCLUSIO, 1 augustus 2023


Thomashuizen België en Inclusio huldigen het tweede Thomashuis van België in. Na Meldert (Oost-Vlaanderen) komt er nu een Thomashuis in Keerbergen (Vlaams-Brabant). Het Thomashuis in Keerbergen biedt plaats aan 9 personen met een mentale beperking. 
En heel binnenkort opent in Westmalle (Antwerpen) het derde Thomashuis.

 

Willy Vertongen, voorzitter van Thomashuizen België, licht toe: “De bewoners van een Thomashuis staan centraal. Elk huis biedt plaats aan maximaal tien bewoners om hen de hoogkwalitatieve ondersteuning te bieden die zij nodig hebben. Ze worden dag en nacht ondersteund door geëngageerde zorgondernemers die ook op de site wonen. Hun doel is niet enkel om toezicht te houden, maar om samen met enkele gedreven medewerkers de bewoners bij te staan daar waar ze het nodig hebben. Dankzij deze aanpak zorgt een Thomashuis voor de hoogst mogelijke autonomie, maar in een veilige omgeving.”

Aangezien Thomashuizen België er bewust voor gekozen heeft om niet zelf bouwpromotor te zijn, zochten zij een correcte vastgoedinvesteerder die hun visie op inclusieve zorg deelt. Al snel kwam Inclusio in het vizier als ethisch investeerder in vastgoed met een sterk sociaal en maatschappelijk karakter.

 

Lionel Van Rillaer, CEO van Inclusio, vult aan: “Wij voelden ons onmiddellijk aangetrokken tot de inclusieve insteek van dit project, waarbij de bewoners actief deel zullen uitmaken van de buurt. Dit ligt volledig in lijn met onze missie als vastgoedinvesteerder met uitgesproken sociale ambities. We zijn verheugd om dit tweede Belgische Thomashuis in Vlaanderen te kunnen inhuldigen.”

Reeds in 2017 werden de eerste contacten tussen beide partijen gelegd, van zodra de persoonsvolgende financiering werd ingevoerd en de invoering van het concept in België mogelijk was. Met dat systeem kunnen personen met een beperking zelf meer hun zorg en ondersteuning aansturen. Het is de zorgvrager die zelf met zijn budget (via voucher en/of cash) zijn zorg inkoopt. Het oude model van aanbodgestuurde zorg behoort daarmee voor een deel tot het verleden.

Op korte termijn zal een Thomashuis ingehuldigd worden in Westmalle (Provincie Antwerpen).

 

Over Inclusio

Inclusio is een impact vennootschap gespecialiseerd in sociaal vastgoed in België.

Ze is actief is 3 sectoren :

  • betaalbare huurwoningen
  • huisvesting en opvang voor mensen met een beperking
  • sociale infrastructuur (opvangcentra voor asielzoekers, daklozen, kinderen; scholen, crèches, kantoren voor non-profitorganisaties, enz)

Inclusio is sinds december 2020 genoteerd op Euronext Brussels onder de naam « INCLU ».

 

Over Thomashuizen België

Een Thomashuis is een plaats waar mensen met een verstandelijke beperking in een mooi huis en veilige omgeving liefdevol verzorgd en gestimuleerd worden. Door de kleinschalige opzet en de permanente aanwezigheid van steeds dezelfde mensen ontstaat een écht thuisgevoel.

De locaties voor een Thomashuis worden uitvoerig gescreend. We gaan op zoek naar een locatie die heel wat troeven biedt op vlak van inclusie en waar plaats is voor ondernemerschap.

Het zorgkoppel is het kloppend hart van een Thomashuis. Zij sturen hun eigen team aan als ware zorgondernemers. De teamleden passen in de visie en genieten een zekere vrijheid in de uitoefening van hun job zonder dat dit enige afbreuk doet aan hun verantwoordelijkheid.

Minstens één persoon van het zorgkoppel heeft ervaring met de doelgroep. Daarnaast hebben ze bij voorkeur allebei affiniteit met begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen met de dynamiek van het zorgondernemerschap en échte betrokkenheid zelf hun Thomashuis uitbouwen. Hun Thomashuis voelt niet aan als hun werk maar als een manier van leven.

Blijf op de hoogte

Ontvang je graag meer artikels zoals deze in je mailbox?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

vzw Vrienden van Thomas
Frans van Schoorstraat 9/1
9200 Dendermonde

Telefoon
0460 96 00 00 
E-mail
info@vriendenvanthomas.be