Nieuws

Eerste Thomashuis komt in Meldert

Het eerste Belgische Thomashuis verrijst in Meldert, naast hof den Tuitelaar. Tien mensen met een beperking zullen er permanent verblijven.

Geert Clauwaert (56), papa van een dochter met autisme, broedt al enkele jaren op het idee om een zorgwoning te realiseren voor mensen met een beperking. "Eerst was het de bedoeling om dit met andere ouderparen te realiseren, maar dat bleek toch niet zo'n goed idee: het is zeer moeilijk om samen te werken", vertelt Clauwaert. "Ik heb erover gelezen, documenteerde mij en kwam uiteindelijk bij Thomashuizen in Nederland uit. Ik vond dit het perfecte model voor hier in Meldert." 
In Nederland werden er de voorbije zestien jaar 118 Thomashuizen opgericht, initieel opgericht door Hans van Putten, vader van Thomas, een jongen met een verstandelijke beperking. Hans vond dat Thomas onvoldoende liefde en aandacht kreeg in de instelling waar hij verbleef en richtte daarom zelf een zorgbedrijf op, het Thomashuis. In zo'n zorgwoning leven mensen met een beperking samen met een zorgkoppel dat wel een eigen vertrek heeft, maar ook in activiteiten voorziet, kookt, een leuke dagplanning verzorgt,...
Het franchisemodel komt daarom naar België, waar Willy Vertogen (57) en Katrien Van Langenhove (37) heel wat vestigingen willen oprichten. "Minstens dertig", zeggen ze. "We werken hiervoor samen met Inclusio, een sociale investeerder in vastgoed die kwalitatieve woningen tegen betaalbare huurprijzen wil aanbieden."
Clauwaert slaat de handen in elkaar met Van Langenhove en Vertongen voor het eerste Thomashuis in België: hij coördineert de bouw, Thomashuizen België begeleidt het zorgkoppel. "De plannen liggen klaar bij de stad Aalst en het is de bedoeling om eind deze maand de omgevingsvergunning aan te vragen", zegt Clauwaert. "We hopen de bouw de tweede helft van het jaar te starten."

Koers op rollen

Het perceel grenst aan Hof Den Tuitelaar, dat ook mee gerealiseerd werd door Clauwaert. "Het is de bedoeling dat de bewoners de dieren van Den Tuitelaar te eten geven, plantjes helpen te kweken, mee opdienen, ... en gelukkig oud worden."
Eén zaak wil Vertongen zeker nog meegeven. "In 2017 is de Vlaamse Overheid begonnen met de persoonsgebonden financiering, maar de centen daarvoor zijn er nog altijd niet. We hopen dat de regering hier werk van maakt, want er zijn 20.000 mensen die geen oplossing hebben voor hun behoeften."
Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA) komt het plan niet in conflict met de nieuwe verordening van de stad die meergezinswoningen in de meeste deelgemeenten verbiedt. "Dergelijke initiatieven vallen daar niet onder", zegt Verdoodt. "Een project als dit zou wel vergund kunnen worden."
Morgen zondag wordt in Den Tuitelaar Parijs-Roubaix uitgezonden op groot scherm. Je kan er koersen op rollen om geld in het laatje te brengen voor Thomashuizen België.


(Bron: artikel Het nieuwsblad 16 april 2019 - eigen foto)


Blijf op de hoogte

Ontvang je graag meer artikels zoals deze in je mailbox?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

vzw Vrienden van Thomas
Frans van Schoorstraat 9/1
9200 Dendermonde

Telefoon
0460 96 00 00 
E-mail
info@vriendenvanthomas.be